Cukura diabēta pacienta diēta vasaras dārza svētku laikā
Jautājumus par diētu no cukura diabēta pacientiem dzirdam katrā Latvijas Diabēta asociācijas rīkotajā tikšanās reizē. Neviens tēmu loks par dzīvi ar cukura diabētu un cukura diabēta ārstēšanu (jo diēta nav tikai dzīvesveida, bet arī cukura diabēta ārstēšanas daļa!) nav tik stresu izraisošs kā diēta, jo:
- diēta ietekmē glikozes, holesterīna un tā spektra profila līmeni asinīs, asinsspiedienu (ņemot vērā vārāmās sāls daudzumu!), ķermeņa svaru;
- diētu ir grūti mainīt, jo tā saistīta ar cilvēka ieradumiem;
- diētas ievērošana saistīta arī ar izmaksām/cenām;
- diēta saistīta pat ar filozofiskiem dzīves uzskatiem, piemēram, veģetārisma pamatā var būt uzskats par to, ka cilvēks nedrīkst pārtikt no citām dzīvām būtnēm;
- mūsdienās diētas jautājums papildinājies arī ar jautājumiem par to, vai ir veselīgi ēst ģenētiski modificētus produktus, kā arī ar uzskatu, ka jālieto tikai bioloģiski/ekoloģiski audzēti pārtikas produkti, tos iegādājoties no šādu produktu audzētājiem.
Kaut arī veģetāriešu nav daudz un ne visi pārbauda, vai produkts ir ģenētiski modificēts, tāpat tikai daļa no mums iegādājas ikdienas pārtikas produktus no bioloģiskām lauku saimniecībām. Tomēr šie jautājumi «virmo gaisā» un ietekmē cilvēku, tostarp cukura diabēta pacientu, uzskatus par reālo ikdienas ēdienkarti. Par šiem jautājumiem plānojam rakstīt kādā no turpmākiem mūsu avīzes numuriem.
Šoreiz ierasto stingro diētas «likumu» vietā – ieteikumi, kā novērtēt savu diētas plānu no cita viedokļa.
Vasara ir laiks, kad vēlamies kaut uz īsu laiku paņemt «diabēta brīvdienas», un bieži vien katrā nedēļas nogalē mūs sagaida daudz un dažādi kārdinājumi – sākot ar zemeņu ražu piemājas dārziņā līdz pat kāzu un citām svinībām, kas vasarā parasti notiek biežāk.
Nebrauciet pa šoseju ar aizvērtām acīm!
Kaut arī jaukos vasaras vakaros kopā ar ģimeni un draugiem mūs sagaida daudz kārdinājumu no diētas viedokļa, tomēr vienīgais veids, kā novērtēt savu diētu, ir glikozes līmeņa kontrole asinīs. Tas ir arī veids, kā cukura diabēta pacients var sev palīdzēt un, uzkrājot pieredzi, iemācīties padarīt vasaras dārza svētkus, piknikus un atvaļinājumu laiku iespējami nekaitīgu cukura diabēta kompensācijai. Tāpēc paškontrole var tikai palīdzēt mums drošāk baudīt vasaru un būt drošākiem un pārliecinātākiem par savu «vasaras vai brīvdienu diētu».
Padomi ēdienreizēm ārpus mājas un dažādām svinībām
- Izvēlieties salātus, kuru sastāvā iekļauti dārzeņi (piemēram, vistas gaļa vai zivs ar dārzeņiem, grieķu salāti, Cēzara salāti)!
- Kad vien iespējams, iepriekš (piemēram, pirms pasūtījuma veikšanas restorānā vai pirms ēdiena uzlikšanas uz šķīvja mājas viesībās) noskaidrojiet, kas ietilpst piedāvātajā ēdienā!
- Aizvietojiet kartupeļus ar dārzeņiem! Neizvēlieties frī kartupeļus un rīsus! Nelietojiet maizi!
- Salātu piedevas vai mērces pasūtiet atsevišķā traukā! Izvēlieties papildināt salātus ar mērcēm, kas pagatavotas no olīveļļas, bet ne ar majonēzi un krējumu!
- Neuzskatiet par savu pienākumu apēst pilnīgi visu, kas atrodas uz šķīvja!
- Desertā izvēlieties svaigas un nesaldas ogas vai augļus!
Izmantojiet katru iespēju fiziskām aktivitātēm!
Arī nelielas fiziskās aktivitātes labvēlīgi ietekmē glikozes līmeni asinīs. Piemēram, ja esat piedalījies viesībās, dodieties nelielā pastaigā, atvadoties no viesiem vai pirms došanās gulēt.
Pārdomājiet un izvērtējiet ierakstus diabēta paškontroles dienasgrāmatā!
- Ko un cik daudz jūs ēdāt, kad jūsu glikozes līmenis asinīs bija atbilstošs mērķa glikēmijai, piemēram, 5–7,8 mmol/l?
- Ko un cik daudz jūs ēdāt, kad jūsu glikozes līmenis asinīs pārsniedza mērķa glikēmiju, piemēram, 10–13 mmol/l?
Piemēram, ja jūs vienā ēdienreizē uzņemat vairāk taukvielu (piemēram, picu ar sieru vai daudz siera kopā ar citiem produktiem) vai olbaltumvielu (daudz ceptas gaļas) nekā parasti, tas var ietekmēt jūsu glikozes līmeni asinīs. Pārdomājiet to! Izziniet, kā jūsu organisms/glikozes līmenis asinīs reaģē uz dažādiem pārtikas produktiem! Tas sniegs jums pieredzi un izvēles iespējas turpmākai dzīvei ar cukura diabētu.