Hroma nozīme cilvēka veselībā

mm

Larisa Umnova

Rīgas Stradiņa universitātes docente

dns_hroms

Arvien biežāk dzirdam, ka slimības gadījumā ir svarīgi lietot ne tikai zāles, bet arī vitamīnus un mikroelementus. Viens no šādiem mikroelementiem ir hroms.

Interese par hroma lomu cilvēka uzturā aizsākās laikā, kad ārsti pirmo reizi novēroja paaugstinātu cukura līmeni asinīs vai pat cukura diabētu tiem pacientiem, kuri saņēma māk­slīgo barošanu, kad nepieciešamie uztura līdzekļi tika ievadīti vēnā, apejot gremošanas traktu. Hroma pievienošana ikdienas ēdienam pazemināja glikozes līmeni tukšā dūšā. Kopš tā laika kļuva zināms, ka hroms cilvēka organismam ir būtiski nepieciešams mikroelements normālai ogļhidrātu, kā arī olbaltumu un tauku vielmaiņai.

Hroms un cukura diabēts

Cukura diabēts mūsdienās ir biežākā vielmaiņas slimība, kurai ir globālas epidēmijas raksturs. Latvijā 2017. gada 1. janvārī bija reģistrēti vairāk nekā 89 000 cukura diabēta pacientu. Biežākais ir 2. tipa cukura diabēts, kas ekonomiski attīstītajās valstīs sa­s­topams 6–8% cilvēku. 2. tipa cukura diabēts bieži novērojams kopā ar hipertensiju, aptaukošanos un paaug­­stinātu lipīdu līmeni asinīs.

Cukura diabēta ārstēšanai ir iz­­­­strādātas vadlīnijas, kurās ir skaidras rekomendācijas par diētu, fizisko aktivitāti un zāļu lietošanu

Cukura diabēta ārstēšanai ir iz­strādātas vadlīnijas, kurās ir skaidras rekomendācijas par diētu, fizisko aktivitāti un zāļu lietošanu. Mūsdienās pacientiem ir pieejamas efektīvas un drošas zāles cukura diabēta ārstēšanai. Šīs zāles uzlabo insulīna jutību, palīdz insulīnam darboties, pazemina cukura līmeni asinīs un mazina komp­likāciju risku.

Pēdējos gadu desmitos ir veikta arī virkne klīnisko pētījumu, lai no­­­­­s­kaidrotu hroma lietošanas lietderību cukura diabēta pacientiem. Zinot to, ka hroma trūkums organismā var izraisīt paaugstinātu cukura līmeni asinīs un pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu hroma līmenis ir zemāks nekā veseliem cilvēkiem, pētnieki cerēja, ka hroma lietošana var dot pozitīvu efektu cukura diabēta ārstēšanā, taču pētījumu rezultāti ir bijuši pretrunīgi. 2011. gadā ASV veiktā pētījumā hroma lietošana sešu mēnešu periodā neietekmēja insulīna jutību, cukura līmeni tukšā dūšā un divas stundas pēc cukura slodzes un nemazināja cukura diabēta attīstības risku. Savukārt 2015. gadā publicēts pētījums atklāja, ka hromu saturošā alus ierauga lietošana pazemina cukura līmeni asinīs tukšā dūšā pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu.

Rodas jautājums, kāpēc pētījumos par hroma lietošanas nozīmi cilvēkiem ar cukura diabētu rezultāti ir atšķirīgi? Skaidrojumi var būt dažādi: šajos pētījumos bija mazas pacientu grupas, atšķirīgs pacientu vecums, hroma lietošana bija īslaicīga, atšķirīgas hroma devas, grūtības hroma līmeņa noteikšanā asinīs un citi. Svarīgi atcerēties, ka pacientiem, kuriem cukura diabēts ir ilgu laiku, hroma lietošanas lietderību ir grūti pierādīt, jo šie pacienti parasti lieto pretdiabēta zāles.

Pastāv arī citi interesanti pētījumi par hromu. Piemēram, pacientiem ar cukura diabētu biežāk novēro depresiju nekā cilvēkiem bez cukura diabēta. Daži pētnieki izvirzīja hipotēzi, ka hroma lietošana, iespējams, varētu dot labu rezultātu tiem pacientiem, kuriem ir cukura diabēts kopā ar depresiju un neveselīgiem ēšanas paradumiem.
Francijā 2015. gadā veiktajā pētījumā pacienti ar prediabētu un aptaukošanos lietoja uztura bagātinātājus ar hromu, kanēli un karnozīnu. Šo uztura bagātinātāju lietošana četru mēnešu laikā mazināja cukura līmeni asinīs tukšā dūšā un palielināja ķermeņa beztauku svaru.

Hroma avoti

Dabiskie hroma avoti ir graudaugu produkti, zaļās pupiņas, brokoļi, jūras veltes, gaļa, olas, siers, sēnes, alus ieraugs un citi. Hroma daudzums pārtikas produktos var būt atkarīgs no ēdienu pagatavošanas tehnoloģijas. Hroma deficītu novēro reti, daudz biežāk novēro pazeminātu hroma līmeni organismā vienlaikus ar dažiem vielmaiņas traucējumiem. Piemēram, cilvēkiem, kas lieto daudz saldumu, saldo dzērienu un rūpnieciski ražoto augļu sulu, hroma līmenis var būt pazemināts. Cits pazemināta hroma līmeņa iemesls ir palielināta nepieciešamība pēc hroma, kas ir lielāka tiem cilvēkiem, kuriem ir intensīvākas fiziskās aktivitātes, stress vai infekcijas gadījumā, grūtniecēm un barojošām māmiņām. Arī gados vecākiem cilvēkiem hroma līmenis var būt pazemināts. Rekomendējamā hroma dienas deva ir no 50 līdz 200 mikrogramiem. Šī deva ir droša un neizraisa nevēlamas blakusparādības.

Nobeigumā ir svarīgi vēlreiz uz­­s­vērt, ka cukura diabēta ārstēšanas pamatā ir veselīgs dzīvesveids un it īpaši – pareiza, mūsdienīga medikamentozā terapija. Kā liecina dažu pētījumu rezultāti, hroma lietošana varētu būt lietderīga pacientiem ar pazeminātu hroma līmeni organismā. Par hroma lietošanu un devām katram pacientam jākonsultējas ar savu ārstu.

Vairāk par hromu – Pernilles Lundas grāmatā “Kā kontrolēt cukura līmeni asinīs un svaru”. Grāmatu bez maksas var pasūtīt te: www.veselsgars.lv.

Lasiet arī: