Cukura diabēta pacienta vasaras dārza svētku receptes

mm

Jeļena Butikova

Fizikas doktore, pieredzējusi cukura diabēta paciente

Labākais grilētais steiks (4 porcijām)

pavasaris-2015-steiks

Salsa verde mērcei

  • 1½–2 ķiploka daivas
  • 1 saujiņa kaperu
  • 1 saujiņa kornišonu saldajā marinādē
  • 6 anšovu filejas
  • 2 lielas saujas itāļu pētersīļu noplūkātām lapām
  • 1 buntīte svaiga bazilika noplūkātām lapām
  • 1 buntīte svaigas piparmētras no­plūk­ātām lapām
  • 1 ēdamkarote Dižonas sinepju
  • 3 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa
  • 8 ēdamkarotes extra virgin olīveļļas
  • Jūras sāls
  • Svaigi malti melnie pipari

Steikam

  • 1 liela buntīte svaiga timiāna
  • 1 ķiploka daiva
  • 1 anšovu fileja
  • 1 citrona miziņa
  • 10 ēdamkarotes extra virgin olīveļļas
  • 4 x 175 g kvalitatīvas liellopu filejas steika
  • 4 šķēles kūpināta slāņainā bekona
  • 8 vidēji lielas portobello vai citas plakanās sēnes
  • Jūras sāls
  • Svaigi malti melnie pipari

Mērces pagatavošana

Plāni sagrieziet ķiplokus, kaperus, kornišonus, anšovus un zaļumus, ielieciet bļodā. Pievienojiet sinepes un etiķi, lēni iemaisiet olīveļļā līdz pareizas konsistences iegūšanai. Pievienojiet pēc garšas nedaudz svaigi maltus melnos piparus, sāli un nedaudz etiķa.

Sasieniet timiāna kātu galus, ievietojiet galu ar lapām piestā un labi saberziet. Tas palīdzēs noņemt lapas, un jums paliks neliela slotiņa. Atlieciet to. Pievienojiet ķiplokus, anšovu fileju un citrona miziņu piestā. Saberziet to pastā un iemaisiet olīveļļā.

Steika pagatavošana

Steika filejai jābūt ap 2,5 cm biezai. Ietiniet katru steiku bekona šķēlē (tas piešķirs pa īstam labu garšu) un nostipriniet ar auklu. Noņemiet mizu no sēnēm, lai tās labāk uzsūktu marinādi. Ieeļļojiet steikus un sēnes ar nelielu timiāna eļļas daudzumu.

Ierīvējiet gaļu ar garšvielām no abām pusēm un novietojiet uz restēm kopā ar sēnēm. Apgrieziet katru minūti, katru reizi ieeļļojot ar timiāna kātu palīdzību. Sēnes pagatavosies pēc apmēram 6 minūtēm, kad tās kļūs mīkstas. Kad steiks būs gatavs pēc jūsu garšas (neizcepts, vidēji vai labi izcepts), noņemiet auklu, sadaliet steikus 4 gabalos un papildiniet ar sēnēm. Ļaujiet pastāvēt 2 minūtes un uzlieciet salsa verde mērci uz gaļas.

1 porcija satur 604 kcal, 5,9 g ogļhidrātu, 45,3 g tauku, 41,5 g olbaltumvielu.

Kraukšķīga grilēta forele ar pētersīļiem un citronu (2–4 porcijām)

pavasaris-2015-zivs

  • Divas veselas foreles ap 300 g katra, izķidātas un iztīrītas
  • Olīveļļa
  • Jūras sāls
  • Svaigi malti melnie pipari
  • 1 liela buntīte svaigu pētersīļu no­plūkātām un sagrieztām lapām
  • 2 citroni: 1 nomizots un sagriezts šķēlēs, 1 sagriezts uz pusēm
  • Daži sviesta gabaliņi

Pagatavošana

Uzsildiet grilu vai grila pannu pēc iespējas karstāku. Iegrieziet katru foreli ar nazi aptuveni 10 reizes no katras puses. Katram iegriezumam jābūt ap 0,5 mm dziļam. Ierīvējiet foreli ar olīveļļu, sāli un pipariem. Iepildiet dobumus pilnus ar sagrieztām pētersīļu lapām un citrona šķēlēm. Novietojiet zivis uz restēm vai uz grila pannas.

Uzlieciet citrona miziņu virsū forelei, bet citrona puses – uz restēm. Uzlieciet nedaudz sviesta uz zivīm un novietojiet restes ap 15 cm virs oglēm. Gatavojiet katru pusi ap 6 minūtēm līdz forele kļūst zeltaina un kraukšķīga.

Izspiediet grilētu citronu uz forelēm un pasniedziet ar kraukšķīgiem salātiem.

1 porcija satur 739 kcal, 0,8 g ogļhidrātu, 55,4 g tauku, 59,3 g olbaltumvielu.

Grilēti marinēti dārzeņi ar mājās pagatavotu bazilika eļļu (4–6 porcijām)

pavasaris-2015-darzeni

  • 2 sarkanās paprikas
  • 2 dzeltenās paprikas
  • 2 vidēji lieli kabači
  • 1 fenheļa sīpols
  • 1 baklažāns
  • 8 jaunie puravi
  • Jūras sāls
  • Svaigi malti melnie pipari
  • Extra virgin olīveļļa
  • 1 liela buntīte svaiga bazilika noplūkātām lapām
  • 2 ēdamkarotes aromātisko augu vai baltvīna etiķa
  • 1 ķiploka daiviņa

Pagatavošana

Nomazgājiet dārzeņus. Uzsildiet grila pannu un cepiet papriku, līdz tā ir melna visās pusēs. Kamēr silta, ielieciet to bļodā, uzklājiet pārtikas plēvi un atstājiet dzesēties.

Sagrieziet kabačus gareniski 0,5 cm biezās strēmelēs un tāpat arī fenheli, atstājot zaļo daļu. Grilējiet kabačus kopā ar fenheli ap minūti no abām pusēm līdz tie ir gatavi. Lieciet tos uz tīriem papīra dvieļiem vienā slānī.

Sagrieziet baklažānu gareniski 1 cm biezās šķēlēs. Ja dārzenī ir daudz sēklu, ņemiet citu baklažānu, pretējā gadījumā tās piešķirs rūgtumu un ēdiens nebūs baudāms. Grilējiet baklažāna šķēles, pagriežot tās 4 reizes, kamēr tie ir gatavi, un lieciet tos uz tīriem papīra dvieļiem vienā slānī.

Vāriet jaunos puravus, kamēr tie ir tikko gatavi. Nosusiniet tos, ieeļļojiet ar olīveļļu un ātri grilējiet, kamēr tie paliek viegli zeltaini.

Nomizojiet papriku, bet nemazgājiet, citādi brīnišķīgā saldā garša būs zudusi. Uzmanīgi noberziet melno mizu, izņemiet kātu un sēklas un sagrieziet lielās strēmelēs. Ielieciet visus dārzeņus vienā lielā bļodā.

Paņemiet ap 1/4 bazilika lapu un saberziet piestā ar garšvielām līdz iegūsiet mīkstu masu. Pievienojiet ap 8 tējkarotēm extra virgin olīveļļas un etiķi pēc garšas. Uzlejiet to uz dārzeņiem un ātri apmaisiet. Pievienojiet atlikušās bazilika lapas. Sagrieziet ķiplokus ļoti plāni maigai garšai un pievienojiet bļodā kopā ar fenheļa zaļo daļu. Samaisiet visu kopā un pasniedziet uz liela šķīvja istabas temperatūrā.

1 porcija satur 219 kcal, 7,1 g ogļhidrātu, 18,9 g tauku, 3,3 g olbaltumvielu.

Lai labi garšo! Un neaizmirstiet dārza izrotāšanai izmantot gaišzilus balonus!

Sagatavots izmantojot www.jamieoliver.com

Lasiet arī:

Atbildēt

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.