Izbaudiet veselīgāku alternatīvu tradicionālajiem svētku pīrāgiem!

mm

Jeļena Butikova

Fizikas doktore, pieredzējusi cukura diabēta paciente

Kokosriekstu pīrāgs ar vārīto krēmu

pavasaris-2016-kokosriekstu-pirags

Sastāvdaļas (8 porcijām)

Mīkla:

  • 1 tase kviešu miltu;
  • 1/2 tējkarote Canderel;
  • 1/4 tējkarote sāls;
  • 1/2 tējkarote cepamā pulvera;
  • 1/4 tējkarote pārtikas sodas;
  • 1/4 tase rapšu eļļas;
  • 3 ēdamkarotes grieķu jogurta;
  • 1 lielas olas baltums;
  • 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta.

Pildījums:

  • 1/4 tase kukurūzas cietes;
  • 2 lielas olas;
  • 1/3 tase Canderel;
  • 1/4 tējkarote sāls;
  • 1/8 tējkarote malta muskatrieksta;
  • 1–1/2 tējkarotes vaniļas ekstrakta;
  • 1 tējkarote kokosriekstu ekstrakta;
  • 1 tase piena;
  • 1/2 tase grieķu jogurta;
  • 3 ēdamkarotes sasmalcinātu nesaldinātu kokosriekstu pārslu.

Pagatavošana

Mīklas pagatavošana: samaisiet visas sausās sastāvdaļas vidēja lieluma bļodiņā.

Nelielā bļodiņā sakuliet eļļu, jogurtu un vaniļu. Savienojiet iepriekš sagatavotās divas sastāvdaļas un izveidojiet mīklu. Izveidojiet no mīklas formu un ievietojiet starp divām cepampapīra loksnēm. Izrullējiet mīklu 30 cm aplī un ievietojiet mīklu cep­šanas plāksnē.

Pildījuma pagatavošana: uzkarsē­jiet cepeškrāsni līdz 175ºC. Ievie­tojiet visas pildījuma sastāvdaļas blenderī, sakuliet 30 sekundes. Uzlejiet pīrāga mīklai un cepiet 45–55 minūtes vai līdz brīdim, kad, ievietojot nazi centrā un izņemot, tas ir tīrs.

Pasniedziet nedaudz siltu vai at­dzesētu.

Uzglabājiet ledusskapī.

Persiku un krēma pīrāgs

pavasaris-2016-persiku-pirags

Sastāvdaļas (12 porcijām)

  • 225 g auksta nesālīta sviesta, papildus – sviests formas ieziešanai;
  • 500 g kviešu miltu;
  • 100 g Canderel, plus papildus pārkaisīšanai;
  • 4 lielas olas;
  • 175 ml piena, plus papildus mīklai;
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta;
  • 1 ēdamkarote kukurūzas miltu;
  • 175 g grieķu jogurta;
  • 275 g Canderel;
  • 2 reizes 410 g konservētu persiku šķēļu.

Pagatavošana

Mīklas pagatavošana: sasmalciniet 200 g sviesta ar 400 g miltu, līdz maisījums līdzinās maizes druskām. Sakuliet 2 olas ar Canderel. Savienojiet maisījumus ar nelielu piena daudzumu. Izveidojiet no mīklas bumbu, ietiniet pārtikas plēvē un atdzesējiet ledusskapī 20 minūtes.

Uzkarsējiet krāsni līdz 180ºC. Ietaukojiet 30 cm pīrāga cepšanas formu ar sviestu. Izrullējiet mīklu 40 cm aplī, tad novietojiet pīrāga formā. Sadurstiet mīklu ar dakšiņu, pārklājiet ar cepampapīru un ievietojiet krāsnī. Cepiet 10–15 minūtes.

Krēma pagatavošana: atsevišķā bļodā samaisiet atlikušās olas, vaniļu, kukurūzas miltus, pienu un jogurtu. Pievienojiet 200 g Canderel, 1 ēdamkaroti atlikušo miltu un šķipsniņu jūras sāls. Sakuliet, līdz izveidojas viendabīgs maisījums. Noteciniet un sakārtojiet persikus gatavās mīklas apakšā, tad pārlejiet ar viendabīgo maisījumu, ko tikko sagatavojāt.

Ievietojiet cepeškrāsnī un cepiet apmēram 40 minūtes vai līdz brīdim, kad krēms ir sacietējis, bet joprojām ir nedaudz pašķidrs. Pārklājiet mīklas malu ar foliju, ja tā paliek brūna pārāk ātri.

Lai pagatavotu drupačas virskārtai, bļodā saberziet ar pirkstiem atlikušos 25 g sviesta un 90 g miltu, līdz tas atgādina rīvmaizi, tad iemaisiet atlikušos 75 g Canderel. Pārkaisiet pīrāga virsu un cepiet vēl 15 minūtes, vai līdz pīrāgs ir dzeltenīgs.

Atstājiet pilnībā atdzist, pārkaisiet ar Canderel un pasniedziet.

Labu apetīti!

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.