Kā piepildīt pusi no šķīvja ar dārzeņiem, kā paredz “šķīvja modelis”?

mm

Jeļena Butikova

Fizikas doktore, pieredzējusi cukura diabēta paciente

Viens no diētas plānošanas veidiem, ko iesaka izmantot cukura diabēta pacientiem, ir t.s. “šķīvja modelis”. Tas nozīmē – domās iedalīt savus ēdienreizē iekļautos produktus trīs daļās, no kurām ceturtdaļa būtu jāatvēl ogļhidrātiem bagātiem produktiem, piemēram, kartupeļiem, griķiem, rīsiem, grūbām, auzu pārslām, pākš­augiem; ceturtdaļa – olbaltumvielām bagātiem produktiem, piemēram, gaļai, zivīm, biezpienam, un puse “šķīvja” jāaizpilda ar dārzeņiem. Visbiežāk cukura diabēta pacientiem nerodas grūtības aizpildīt “šķīvi” ar ogļhidrātus un olbaltumvielas saturošiem produktiem. Te gan vēl jāpiebilst, ka šie produkti nedrīkst saturēt daudz taukvielu. Ogļhidrātiem bagātos produktus lieto, nepapildinot ar taukvielām bagātām mērcēm, krējumu vai sviestu. Gaļai un zivīm jābūt netreknām un sagatavotām bez liela taukvielu daudzuma, piemēram, sautētā, vārītā vai grilētā veidā, arī biezpienu vēlams izvēlēties ar zemu tauku saturu, vislabāk – vājpiena biezpienu. Daudz grūtāk rast arvien jaunas un interesantas receptes, lai aizpildītu dārzeņiem atvēlēto ½ no “šķīvja”. Tradicionālie zaļie salāti, tomāti, gurķi, burkāni, bietes, kāposti… Un viss? Daudzas jaunas garšas nianses varam sev atklāt, dārzeņiem un zaļajiem salātiem pievienojot nedaudz augļu. Augļi gan it kā nav paredzēti dārzeņiem atvēlētajā šķīvja daļā, tomēr jaunai un neierastai garšai dažkārt vajag pavisam maz augļu. Šoreiz – recepte no Amerikas Diabēta asociācijas žurnāla Diabetes Forecast.

Ziemas salāti ar citrusaugļiem

rudens-2016-salati

1 porcija (150 ml) satur 80 kcal, 4,5 g tauku, 10 g ogļhidrātu, 2 g olbaltumvielu

Sastāvdaļas (8 porcijām)

Salātiem:

  • 6 tases dažādu zaļumu
  • 1 tase greipfrūta daiviņu
  • 1 tase apelsīna daiviņu
  • 1 tase sīkos gabaliņos sagriezta sīpola
  • 1/4 tase sasmalcinātu grauzdētu valriekstu

Mērcei:

  • 2 ēdamkarotes aveņu etiķa
  • 1 ēdamkarote apelsīnu sulas
  • 1 ēdamkarote balzametiķa
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1/2 tējkarote cukura
  • 1/4 tējkarote piparu
  • 1/2 tējkarote sojas mērces
  • 1/4 tējkarote sauso sinepju
  • 1/8 tējkarotes sāls

Pagatavošana

Bļodā savienojiet visas mērces sastāvdaļas. Sajauciet zaļumus, apelsīnus, greipfrūtus, sīpolu un valriekstus. Pievienojiet tiem mērci un labi izmaisiet. Labu apetīti!

Lasiet arī:

Atbildēt

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.