Kā pārvarēt pārmērīgu tieksmi pēc saldumiem un stabilizēt cukura līmeni asinīs

mm

Bjørn Falck Madsen

Žurnālists un rakstu par veselību autors (Dānija)

rudens-2015-saldumi

Vai jūs zināt, ka pastāvīga, nepārvarama tieksme pēc saldumiem ir pazīme, kas signalizē par cukura līmeņa asinīs traucējumiem cilvēkiem, kuri vēl neslimo ar cukura diabētu? Pie tam, cukura līmeņa asinīs svārstības ietekmē ne tikai jūsu svaru, bet arī visu organismu kopumā.

Ēšanas laikā organismā nonāk ogļhidrāti, kas pēc tam pārveidojas glikozē (cukurā). Glikoze nonāk asinīs un tiek izmantota kā galvenais enerģijas avots smadzeņu un muskuļu šūnu barošanai. Reaģējot uz cukura līmeņa asinīs paaugstināšanos, aizkuņģa dziedzeris sāk izstrādāt insulīnu. Šo hormonu var salīdzināt ar atslēgu, kas atver šūnas un ļauj glikozei iekļūt tajās. Normāla insulīna izstrāde nodrošina optimālu glikozes līmeņa asinīs kontroli visas dienas laikā.

Neveselīgs dzīvesveids, tai skaitā «ātro» ogļhidrātu (piemēram, šokolādes, saldo bulciņu, saldo dzērienu) pārmērīgs patēriņš, noved pie cukura līmeņa asinīs svārstībām. Tā rezultātā aizkuņģa dziedzeris ir pārlieku noslogots. Šādos apstākļos insulīnam ir arvien grūtāk iekļūt šūnās. Rezultātā cukura līmenis asinīs paaugstinās (cilvēkam bez cukura diabēta cukura līmenis asinīs nepārsniedz normu), bet enerģijas līmenis organismā, gluži otrādi, pazeminās. Šādu vielmaiņas traucējumu dēļ pakāpeniski attīstās insulīna rezistence (jeb nejutīgums), kura sekas ir citas veselības problēmas, piemēram, 2.tipa cukura diabēts, kas var negatīvi ietekmēt cilvēka ķermeņa masu, asinsriti, garastāvokli un daudzas citas.

Nestabila cukura līmeņa asinīs pazīmes:

  • Pēcpusdienas nogurums un nespēks.
  • Tieksme pēc saldumiem.
  • Izsalkuma sajūta jau 1–2 stundas pēc ēšanas.
  • Straujas garastāvokļa maiņas.
  • Lieku tauku nogulsnēšanās. vēdera rajonā.
  • Grūtības ar liekā ķermeņa svara nomešanu.
  • Neskaidra apziņa.

Cukura diabēta pacientiem dažas no šīm pazīmēm var liecināt par pazeminātu glikozes līmeni asinīs – hipoglikēmiju. Šādos gadījumos jārīkojas pēc ārsta ieteikumiem. Tāpat dažas no šīm pazīmēm varētu būt raksturīgas cilvēkiem, kuri samazina uzņemto kaloriju daudzumu ar mērķi samazināt ķermeņa svaru, tāpēc lietderīgi ķermeņa svara samazināšanā izmantot diētas ar sabalansētu uzturvielu daudzumu, ieteicams – konsultējoties ar diētas speciālistu.

Hroms veicina glikozes iekļūšanu šūnās

Viens no faktoriem, kas varētu negatīvi ietekmē insulīna efektīvu izmantošanu organismā, ir mikroelementa hroma nepietiekamība. Šīs uzturvielas pamata bioloģiskā loma ir ogļhidrātu vielmaiņas un glikozes līmeņa asinīs regulēšana. Insulīns un hroms darbojas kā vienota komanda, kas palīdz pārnest glikozi no asinīm uz galvas smadzeņu, muskuļu un citu audu šūnām, nodrošinot tā efektīvu uzsūkšanos organismā. Bez atbilstoša hroma daudzuma glikozes transports tiek traucēts. Šūnas paliek vājākas un cieš no enerģijas nepietiekamības, kas izpaužas kā neremdējama izsalkuma sajūta un tieksme pēc garšīgiem, bet kaitīgiem produktiem. Kā rāda zinātnisko pētījumu rezultāti, šādā situācijā ir divi svarīgi aspekti: pirmkārt, tauku nogulsnējumi sāk veidoties intensīvāk, un otrkārt, pakāpeniski attīstās metabolais sindroms, kas pēc būtības ir cukura diabēta agrīnā stadija.

2. tipa cukura diabēta pacientiem, kuriem konstatē nepietiekamu hroma daudzumu asins serumā, varētu būt grūtāk kontrolēt glikozes līmeni asinīs un arī samazināt lieko ķermeņa svaru.

Kur var atrast hromu?

Vairums pārtikas produktu satur tikai 1 vai 2 mikrogramus (mkg) hroma vienā porcijā. Par bagātākajiem šā produkta avotiem tiek uzskatītas, piemēram, gliemenes, rieksti, rozīnes, gaļa, pupiņas. Jo vairāk cukura un rafinēto ogļhidrātu jūs lietojat, jo lielāka varbūtība, ka jūsu organismam pietrūkst hroma. Saldu un rafinētu produktu lietošana var sekmēt pastiprinātu hroma izdalīšanos ar urīnu, jo organisms producē vairāk insulīna to utilizācijai, kas noved pie palielināta hroma patēriņa. Ņemot vērā hroma svarīgo lomu cukura līmeņa asinīs regulēšanā, papildus šā mikroelementa uzņemšanu farmaceitisko preparātu formā var īpaši rekomendēt cilvēkiem, kuri neievēro sabalansētu diētu, kuriem ir liekais ķermeņa svars un nestabils cukura līmenis asinīs.

Ko dara hroms?

  • Sekmē insulīna efektīvu darbību.
  • Palielina glikozes uzsūkšanos nervu šūnās, muskuļu šūnās un citos audos.
  • Palielina glikozes uzsūkšanos galvas smadzeņu «piesātinājuma centrā» un palīdz kontrolēt izsalkuma sajūtu.
  • Veicina taukvielu, olbaltumvielu un ogļhidrātu vielmaiņu.
  • Palīdz samazināt saldumu lietošanu uzturā, veicinot svara samazināšanos.

Cukura diabēta pacientiem, kuri lieto hroma preparātus, jāturpina citu ārsta ieteikto medikamentu lietošana tādās devās, kā to norādījis ārsts.

Veselīgi enerģijas uztura avoti

  • Ogļhidrāti: graudaugi (brūnie rīsi, kvinoja, griķi, pilngraudu auzas), saldie kartupeļi, pākšaugi, augļi, dārzeņi.
  • Olbaltumvielas: gaļa, zivis, olu baltumi, piena produkti, fermentētie sojas produkti, proteīnu pulveris, kas nesatur cukuru.
  • Tauki: rieksti, sēklas, treknās zivis, olu dzeltenumi, olīvas un olīveļļa, kokosriekstu eļļa, avokado, tumšā šokolāde (no 80%).

Pārtikas produkti ar augstu glikēmisko indeksu (GI), kuru lietošana būtu pēc iespējas jāsamazina:

Piena šokolāde, cepumi, kēksi, pankūkas, saldie gāzētie dzērieni, baltmaize, apaļgraudu baltie rīsi, konfektes, medus, augļu sula, cukurs.

Padomi stabila cukura līmeņa uzturēšanai

  • Neizlaidiet ēdienreizes.
  • Turiet pa rokai veselīgus produktus ātrām uzkodām, ja tādas paredz jūsu diētas plāns.
  • Kombinējiet ogļhidrātus ar olbaltumvielām un taukiem.
  • Izvairieties no produktiem ar augstu GI, kā arī alkohola lietošanas.
  • Atcerieties, ka fiziskās aktivitātes uzlabo jutību pret insulīnu un normalizē vielmaiņu.

Organiskais hroma raugs ar ļoti augstu uzsūkšanās pakāpi

Daudzu gadu laikā bioloģiski aktīvo piedevu ražotāji bija spiesti lietot sintētiskus hroma avotus, piemēram, hroma pikolinātu vai hroma hlorīdu, kuriem nav raksturīga pārāk liela biopieejamība. Pēc eksistējošo hroma paveidu ietekmi un drošības rūpīgās izpētes Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) atzina ar hromu bagātinātu raugu (ChromoPrecise®) par īpaši efektīvu. Pēc EFSA slēdziena, hroma raugs ChromoPrecise® uzsūcas 10 reizes labāk kā citi hroma avoti, kas padara to par īpaši piemērotu bioloģiski aktīvo piedevu izejvielu.

Vairāk informācijas par hroma īpašībām

Vairāk informācijas par hroma vitāli svarīgo lomu organismā jūs varat uzzināt grāmatā «Kā kontrolēt cukura līmeni asinīs un svaru». Grāmatas autore Pernille Lunda stāsta par to, kā savaldīt tieksmi pēc saldumiem, uzlabot vielmaiņu un stabilizēt cukura līmeni asinīs. Šo grāmatu var pasūtīt par brīvu šeit: www.veselsgars.lv

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.